Symposium Conflict en Verbinding

Vrijdag 3 november 2017
Symposium CONFLICT EN VERBINDING

(dat 'gedoe' ook altijd)
Cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen
 

In onze maatschappij is de vaardigheid om vruchtbaar met conflicten en tegenstellingen om te gaan niet altijd even groot. Liever vermijden we conflicten. En als het dan toch tot een conflict komt, denken wij dat het klaar is wanneer dit is bijgelegd of opgelost. Of zijn we juist goed in conflicten, maar komen we er niet meer uit? In de contextuele benadering staat tegenover conflict niet 'oplossen' maar 'verbinden'. Wat is dat precies en wat levert dat op voor families, organisaties, de maatschappij?
 

Omgaan met conflicten en betrokkenen weer met elkaar verbinden eist van mensen dat zij hard werken en bereid zijn tot toekomstgericht denken vanuit hun 'welbegrepen' eigenbelang. Vaak hebben wij daar geen zin in. 'Gedoe' vinden we het. Hulpverleners hebben te maken met de brokstukken van grote en kleine conflicten. De brokstukken van 'gedoe' dus.
 

Wat kan de hulpverlener wel en niet? Arjan Erkel, die onder afschuwelijke omstandigheden bijna twee jaar gevangen werd gehouden, trekt lessen uit zijn eigen ervaringen. René Knip en Govert van Ginkel benaderen elk het thema op hun eigen manier vanuit de contextuele benadering en de mediation. De workshopleiders delen hun praktijkervaringen met de deelnemers en met elkaar maken zij dit symposium tot een bijzonder evenement onder leiding van dagvoorzitter en cabaretier Hester Macrander.

 

Hier vind je de PDF-versie van het volledige programma